Een leuke chat voor vrienden en bekenden

dinsdag 10 mei 2011

Beestjes waar we niet van houden

Geliefd en minder geliefd

Naast veel diersoorten die bij de mens zeer geliefd zijn bestaat er ook een aantal kleine beestjes die horen tot de rotbeestjes, kriebeldiertjes en steekbeestjes. Een overzicht van een aantal van die beestjes volgt hier onder.

Bedwant
Bedwant.jpg
De bedwant leek in de Westerse wereld uitgeroeid maar het lijkt er op dat het beestje de laatste jaren aan een comeback bezig is. De bedwant, ook bekend als wandluis, leeft van bloed van onder meer de mens. Het steekwondje van de bedwant lijkt erg veel op een muggenbeet.

Duizendpoot
Duizendpoten voeden zich met ongewervelde diertjes zoals insecten, slakken en wormen. Het zijn snelle jagers met giftige kaakpoten. Hoewel ze ongevaarlijk zijn kunnen ze wel bijten waarbij hun beet aanvoelt als een wespensteek. Veelal vinden mensen de duizendpoot er vies uitzien.
Houtworm
De houtworm boort gangen in het hout en tast zo balken, houten vloeren, meubels en andere houten voorwerpen aan. De verschillende soorten houtworm hebben hun eigen voorkeur voor bijvoorbeeld zacht hout, of door schimmels aangetast eikenhout of naaldhout.
Huisstofmijt
2huisstofmijt.jpg
De huisstofmijt is een nauwelijks waarneembaar beestje van ongeveer 0,3 millimeter. Het leeft in huisstof met name in matrassen en voedt zich met menselijke huidschilfers in het beddengoed. De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals astmareacties en eczeemreacties.
Mier
Mieren horen tot een van de succesvolste diergroepen en vormen grote kolonies. Ze komen overal ter wereld voor behalve op Antarctica. In het voorjaar gaan ze massaal op zoek naar voedsel en kunnen dan plotseling in colonne door de keuken lopen.
Mot
Mot.jpg
De meest voorkomende mot is het soort dat schade toebrengt aan kleding, stoffen en tapijt. Het grootste risico loopt kleding die lange tijd opgeslagen is op een donkere plek. Stofsoorten die het vaakst worden aangetast door de mot hebben eiwithoudende vezels zoals wol, leer en bont.
Pissebed
Een pissebed is vooral te vinden in vochtige ruimten en onder stenen en afval. Het beestje leeft van afgevallen bladeren en dood hout. Pissebedden richten geen schade aan maar mensen vinden ze in het algemeen vies.
Spin
Spinnen die hier voorkomen zijn niet gevaarlijk maar mensen kunnen er wel bang van zijn wellicht omdat ze sprieterig, harig en snel zijn. Enkele grote exemplaren kunnen wel bijten maar komen meestal niet door onze huid heen. Als dat wel gebeurt levert het gif na een beet niet meer op dan een rood vlekje.
Steekmug
Een mug steekt als een injectienaald in de huid waarna ze speeksel in de opening spuit dat het stollen van het bloed tegengaat. Het speeksel van de mug houdt weinig gevaar in tenzij het ziekteverwekkende kiemen bevat. Een muggensteek veroorzaakt wel een vervelende last en muggen kunnen de slaap van mensen danig verstoren door hun zoemgeluid.
Teek
2teek.jpg
Teken leven van het bloed van gewervelde dieren door zich vast te bijten in de huid. Een bloedmaaltijd kan enkele uren tot dagen duren. Een tekenbeet kan in de natuur opgelopen worden maar ook in tuinen of stadparken door onder struiken of begroeiing door te gaan. Een teek kan ernstige ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme die zelfs verlammingsverschijnselen tot gevolg kan hebben.
Vlieg
Vliegen zijn vooral te vinden in de buurt van afval of vee. Ze kunnen door voorplanting wel vijftien generaties per jaar ontwikkelen wat onder gunstige omstandigheden zeer grote aantallen kan opleveren. Vliegen kunnen ziekteverwekkers verspreiden zoals virussen, schimmels en bacteriƫn die voedselbederf veroorzaken.
Wesp
Wespen kunnen zeer agressief worden waarna ze steekgedrag vertonen. Vooral als hun nest wordt verstoord achtervolgen ze de verstoorder om deze liefst meerdere keren te steken. Een wespensteek is zeer pijnlijk. Mensen die allergisch zijn voor een wespensteek ondervinden daar buitengewoon nare gevolgen van en kunnen misselijk worden of zelfs flauwvallen. Sommigen krijgen uitslag over hun hele lijf en een wespensteek kan zelfs dodelijk zijn.
Zilvervisje
Zilvervisje.jpg
Zilvervisjes verplaatsen zich met snelle kronkelachtige bewegingen. Ze voeden zich met producten die koolhydraten bevatten zoals papier. Ze kunnen schade aanrichten aan papieren voorwerpen zoals boeken of een postzegelverzameling. In grote aantallen kunnen ze ook behang beschadigen. Het zilvervisje heeft een voorkeur voor vochtige plaatsen zoals de badkamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten