Een leuke chat voor vrienden en bekenden

vrijdag 3 juni 2011

Waar gaan we naar toe…(collum)

 Het moet niet gekker worden. Vroeger was het lezen van een krant een duidelijke en overzichtelijke zaak. Op de voorpagina stonden de rampen, de oorlogen en nog een paar zeer opvallende dingen. Je had verder een afdeling buitenland, dat was vlug bekeken omdat voor de Nederlandse kranten het buitenland altijd vrij klein was.
Dan had je de binnenlandse politiek (grijs en voorspelbaar) en het gewone binnenlandse nieuws (even voorspelbaar) en het plaatselijke nieuws ( een bron van roddel en ongenoegen). Verder economie, duidelijk bestemd voor een kleine groep die iets meer bezaten, en een ruime portie sport. Klaar.
Als de krant op de mat viel nam je een kop koffie, je keek met afstandelijke belangstelling naar de verschrikkingen die plaats vonden elders in de wereld, je vouwde de pagina’s open op het onderdeel waar je de meeste belangstelling voor had en je begon te lezen.
Deze eenvoudige rustgevende indeling bestaat niet meer. Dat komt niet door de krant, dat komt door het nieuws.

Neem nu de economische katern. Het is al sport wat de klok slaat. De miljoenendans binnen de diverse sportbonden, de gigantische salarissen van de sportlui, het failliet van clubs, de schulden van verenigingen, het kopen en verkopen van spelers, sporters die overstappen van het ene team naar het andere, de financiële belangen van de sponsors. Alles met cijfers en grafieken en beursnoteringen.
De economie moet je dan weer vinden bij de buitenlandse politiek. De belangen van de  concerns bij grote en kleine oorlogen, het veilig stellen van voorzieningen via overeenkomsten met minder bevriende regimes, het probleem van de financiële solidariteit binnen nieuwe samenwerkingsverbanden zoals de EU.
Lees de rechtbankverslagen en je denkt dat je het parochiale nieuws onder ogen hebt. Algemene misdaad kan je tegenwoordig ruim uitgesmeerd vinden over alle onderdelen van de krant. Omkoperij in de sport, in het bedrijfsleven, in de openbare diensten. List en bedrog als bijvangst bij buitenland en binnenland en plaatselijk nieuws.
Voor de autorubriek, vooral voor de wagens uit het betere segment, mag je zeker ook de politieverslagen niet missen. De misdaad beweegt zich comfortabel over het wegennet.
Kunst en cultuur zijn dan weer terug te vinden bij roddel en ongenoegen. In diezelfde afdeling ook de kleine politieke berichtjes over vriendendiensten, onverwachte coalities, aanwezigheden bij gala’s en andere gratis feesten.
Voor huisvesting, zie de rubriek zakkenvullen.
Voor onderwijs, zie de rubriek zelfverrijking.
Voor zorg en welzijn, zie rubriek groot verdieners.
Voor Justitie, zie verloren voorwerpen.
Als er al een duidelijke lijn in zit dan is het dat de samenleving een stuk ingewikkelder is geworden. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is verouderd en voor “Eerlijk duurt het langst” hebben de meeste mensen geen tijd meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten