Een leuke chat voor vrienden en bekenden

zaterdag 28 mei 2011

Reddingsduiven

Mensen die op zee vermist raken, zouden binnen niet al te lange tijd wel eens gered kunnen worden met behulp van een duif. Momenteel worden duiven getraind voor opsporings- en reddingsoperaties, aldus de Australische Sydney Morning Herald.

Wegens hun superieure gezichtsvermogen en concentratie in vergelijking met de mens blijken duiven heel doeltreffende waarnemers te zijn. Drie duiven worden in een koepel onder een helikopter geplaatst waarin elk in een andere richting kijkt. De duiven die zijn getraind om de kleuren van de reddingsvesten en -boten te onderscheiden, pikken naar een indicator wanneer zulke gekleurde objecten worden waargenomen, waarop de indicator de piloot aangeeft in die richting te vliegen. Een voorwerp op zo’n 3 kilometer afstand dat er voor de mens uitziet als een stipje op de oceaan, kan echter door een scherpziende duif gemakkelijk worden waargenomen.

Voorlopige proefnemingen zijn reeds succesvol gebleken. In vergelijking met het menselijk succespercentage van 40 procent in het opmerken van voorwerpen in de oceaan, slaagden de duiven bij hun reddingswerk in 90 procent van de gevallen!


Waar duiven niet goed voor zijn.
A.J.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten